Vad är garn?

Tänker mig att det här skall bli en liten serie om garn, det är ju trotts allt snöret vi använder som är grunden till att det kan bildas fantastiska saker ur våra stickor eller våra virknålar. Det är helt enkelt garnet som är grunden till allt som är stickat, virkat eller för den delen vävt. 

 Så vad är garn? Vi tänker nog oss ofta att det är något som kommer från ett får, men processen mellan att pälsen klipps bort och tills vi har ett färdigt nystan är kanske inte lika klar. 

 För att kunna ha denna serie om garn så måste vi definiera ordet så att alla pratar om samma sak. Min definition är: ”Garn är en typ av fiber som en har satt tvist på så att fibrerna håller ihop av sig själva”. Då kan det lika gärna vara grässtrån eller människohårstrån som det kan vara päls från får. 

 Det kan vara extremt svårt att veta vilken typ av garn en skall använda när en har ett projekt framför sig som en bara vill sätta fart med, men… det är ju som sagt garnet som ger grunden till hela projektet (tillsammans med stick- eller virkteknik). Så ta god tid på dig när du väljer garn. 

Det finns en hel uppsjö olika garn, de kan vara mjukt, vasst, tunt, tjockt, matt, glansigt, färgsprakande, eller matt (det finns säkert massa fler beskrivningar än så).

Jag kan ofta känna mig lite lost när jag skall till min garnaffär och välja ut det perfekta garnet till mitt projekt. 

Så denna garnserie är lika mycket till för att jag själv skall lära mig som till andra som förhoppningsvis kan dra nytta av min efterforskning.

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s