Naturfibrer eller syntetiska fibrer

Garn är antingen gjort utav naturliga fribrer eller ”tillverkade” fibrer. De naturliga är antingen animaliska eller vegetabiliska, medan de syntetiska garnerna är kemiskt tillverkade i laboratorium.

Om en inte läst tidigare om att spinna garn eller liknande kan det vara förvirrande med termen ”Fibrer”. Det är dock inte så konstigt som det kan låta, en fiber är helt enkelt ett ”hårstrå” av ullen eller liknande. Om en pratar om garnets egenskaper så brukar en beskriva det på fibernivå, som om fibern är krullig eller rak, långt eller kort.

Jag vill börja med att gå igenom de animaliska fibrerna, först pratar jag allmänt om ull, sedan tar vi ett djur i taget, det blir alldeles för mycket att tugga i sig annars! Jag börjar den animaliska fiberkorvstoppningen nästa måndag!

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s