Allmänt om Ull!

Ull tros vara en av de tidigast använda textila råvarorna. Den äldsta metoden att ta vara på ull är att ”nappa” den, plocka eller kamma den från djurets päls. Metoden kan bara användas på arter som naturligt fäller sin vinterull. Senare började man klippa ullen i ett sammanhängande sjok från kroppen med en ullsax, numera vanligen elektrisk. Ullen bereds därefter genom kamning eller kardning, innan den spinns till garn eller tovas.

Ull har en lång rad goda egenskaper, här kommer en session korvstoppning med dessa egenskaper!

 • Ull kan transportera bort fuktmolekyler i samma takt som de bildas vilket gör att bottenullen både isolerar och ventilerar ullfällen till fördel för fåren och för oss som bär kläder av ull.
 • Av alla textila material har ull den största absorberingsförmågan, ull kan ta upp vatten till 35% av sin egen vikt.
 • Ull har en unik formbarhet och förmåga att motstå smuts och dålig lukt, det har även förmågan att de ventilerar vilket gör att det sällan behöver tvättas – ännu en egenskap som talar för att ull i kläder och plädar är att föredra.
 • En kan använda ull till att dämpa ljud i stora lokaler, jämna ut stötar under sadeln på hästryggen, en kan forma det till skulpturer, fungerar mycket bra vid direktkontakt med huden och som inredning i offentliga miljöer.
 • Ullfibrer är även mycket energisnåla i sin uppbyggnad och de avger inte mycket energi då de bryts ned. Energisnålheten medför att fibrerna ogärna antänds, istället har ull väldigt lätt för att självslockna. När fibrerna utsätts för eld bildas en isolerande askskorpa som skyddar mot vidare skador.

Eftersom Ull är ett så fantastiskt och allsidigt material kommer det ett inlägg till inom kort om dess egenskaper och andra bra saker att veta!

och här… lite bilder att dregla över!

galet fint garn
galet fint garn
Söta får
Söta får
Fantastiska topsband
Fantastiska topsband
Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

3 thoughts on “Allmänt om Ull!”

 1. Hej! Vad fin blogg du har! Jag jobbar som slöjdlärare och tänkte göra en poster till eleverna om de olika materialen vi arbetar med. Jag såg din bild ”söta får” och tycker det skulle passa väldigt bra på postern. Skulle man kunna få låna den? Vänligen /Channa

  Gilla

 2. Hej! Tack så mycket!😊 Åh så roligt! Det är faktiskt så att när jag skrev inlägget hade jag inte riktigt koll på det där med upphovsrätt, och lånade helt enkelt bilder från andra. Så den bilden har jag i min tur lånat från en för mig okänd fotograf… För min del är det självklart helt ok, men ville bara att du skulle veta, om du använder den. Ha det fint😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s