Ullens uppbyggnad

Egenskaperna på ull varierar betydligt på ett och samma får. Materialet är lika ”levande” som lin. Faktorer som väder och vind, fårras, föda, sjukdomar, omhändertagandet, behandling av råvaran i alla dess led är sådant som påverkar garnets kvalitet och användbarhet till olika tyger.

Man bedömer fiberfinhet, fiberlängd, krusighet och glans. Bästa ullen kommer från fårets sidor, sämsta från buk och bak där fibrerna slits och är kortare. Därför sorteras fårets ull efter klippningen allt efter garntypen den skall användas till. Kort sagt skiljer en mellan bottenullen, täckhåren och märghåren som alla har väldigt olika egenskaper.

  • Bottenullen är mjuk, len och skapar ett behagligt klimat närmast kroppen. Den växer sakta i ett sicksackmönster under hela tillväxtperioden vilket gör att den har hög isolationsförmåga. Den egenskapen bidrar till att bottenullen kan hålla stilla luft och jämna ut temperaturväxlingar på ett behagligt vis.
  • Täckhåren har en annan karaktär. De är långa, glansiga, slitstarka och har hög silkighet. Täckhåren har alla egenskaper som behövs för att få vatten och smuts att tappa fästet. De bidrar till att ull känns glansig, stark och silkeslen!
  • Märghåren är de fibrer som sticker ut och spretar (emot) mest. De är varken mjuka, följsamma, starka eller glansiga – tvärtom! Märghåren är hårda, spretiga, svaga och matta men ändå så intressanta.

Det är textilteknikerns konst att välja en råvara som ger slutprodukten de egenskaper som önskas. Då måste en ta hänsyn till hur tråden spinns, hur tyget vävs, och hur den efterbehandlas för att bli kläder, möbeltyg, dukar, plädar eller något annat.

Jag avslutar idag med en något orealistisk bild!=)

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s