Fåravel

Här kommer del nr 5 i serien om ull!

Får har genom tiderna vart ett väldigt betydelsefulla för människorna, de har bidragit med ull, mjölk, kött och inte minst sällskap. Från början när människor började ha tamfår hemma var det kött de var ute efter, det var efter ett bra tag som de även började ta tillvara på mjölken. Det är en relativt ny företeelse att även ta tillvara på ullen. Ulliga får som vi känner dem utvecklades först efter flera tusen års fårhållning.

Genom medveten avel har man tagit fram får som har en päls nästan helt bestående av bottenull. Avel har också gjorts för att få fram djur med mest täckhår. Det svenska pälsfåret har avlats mot att minska mängden bottenull. För att locken ska vara så glansig och ”otovig” som bara är möjligt, för att få fram bra och fina fällar till heminredning. Islandsfår, gutefår har till skillnad från det svenska pälsfåret avlats mot att få mer finfibrig ull. Framför allt Merinofåret men även vårt inhemska finullsfår har avlats mot att få speciellt finfibrig ull. De flesta framavlade raserna har avlats fram för att ha en enhetlig ull som i fibertjocklek är ett mellanting.

Andra fårraser har avlats fram mest eller uteslutande för köttets skull, och enstaka raser till exempel gotlandsfåret är specialiserade på pälsproduktion.

Fåret är troligtvis efter hunden det tidigaste domesticerade husdjuret tätt följt av geten. Det skall ha skett så tidigt som för 11000 år sedan i Iran och Irak, och möjligtvis i flera omgångar runt i Asien. Det är omdiskuterat vilka deras vilda förfäder är, eftersom även de vilda fåren finns i många underarter. Idag räknas den orientaliska mufflonen som ursprunget. Det är ett bergsdjur som är en mycket säker klättrare, ett beteende som tamfåren i större eller mindre grad har ärvt.

Tamfåret är en domesticerad variant av får, det är fortfarande omstritt räknas som en underart till de ursprungliga vilda djuren eller om vi skall benämna dem med ett eget vetenskapligt namn.

Lincoln Får Norra England Mule Får santa Cruz Får

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s