Allmogefår

Nu har vi kommit till den spännande delen där jag skriver lite om olika fårraser jag känner är värda att nämna! Jag känner att jag vill börja så lokalt som möjligt, eller i sverige i alla fall. Då valde jag att starta med allmogefår. Det är ett namn som jag stött på i samband med fåravel som jag läste en del om förra veckan. Så vad är allmoge får? På ”svenska allmogefår föreningens” hemsida kunde jag läsa mig till en del.

”Allmogefår är ett samlingsnamn för lantraserna Dala-Pälsfår, Roslagsfår och de som tidigare kallades Skogsfår. Skogsfåren är numera uppdelade i Fjällnäsfår, Gestrikefår, Helsingefår, Klövsjöfår, Svärdsjöfår, Värmlandsfår och Åsenfår.”

Det står även om att allmogefåren återupptäcktes för 20 år sen(?!) är det möjligt att återupptäcka något nu för tiden?? Det är det tydligen, och jag är glad att de återupptäckte fårraserna! De är en rest från det gamla nordiska kortsvansfåret, de är små till växten, baggen har horn (eller hade, de har blivit bortavlade eftersom folk trodde att hornen tog kraft från den övriga tillväxten), de är allsidiga, de har korta oftast ullfria svansar och små öron. Tackorna visar goda modersegenskaper. Ofta lätta lammningar och tar väl hand om sina lamm. De blir som riktiga familjemedlemmar med sina egna personligheter, och eftersom de trivs bäst i mindre flockar.

”De olika raserna har sitt ursprung i olika regioner och genom föreningen efterforskning och kartläggning av de olika grupperna har det framkommit att alla är unika. Studier har påvisat att raserna även skiljer sig åt genetiskt. Fåren har hållits lokalt i slutna besättningar och varierar både vad beträffar ulltyp, färg och exteriör.”

Under den senare delen av 1800-talet började vi i Sverige importera andra fårraser till Sverige, vi ville då ha får med mer inriktad produktion, får med ull som passade moderna spinnmaskiner, vi ville dels ha större får och får som gav fler lamm.

Det är väl aningen tragiskt att de nästan övergav våra inhemska fårraser, vad jag kan läsa mig till verkar det vara fantastiska raser, men en kan väl inget annat än att förstå dem. de gjorde vad de tyckte var bäst för dem då. vi får vara glada att många av de uråldriga raserna faktiskt finns kvar!

dalapalsbaggedalapalstackafjallnas_6helsingelamm

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

One thought on “Allmogefår”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s