Klövsjöfår

När jag läste om Klövsjöfår första gången blev jag helt och håller frälst- det här måste ju vara den ultimata rasen, inte bara för att den härstammar från Halland/ Skåne. Här kommer en lite intro, jag tyckte den var värd att ha med även om det är lite torr text.
Dagens Klövsjöfår härstammar från en grupp får som Ivar Andreasson köpte av Maj Olander i Klövsjö 1991. Fåren hade Maj Olander övertagit från sin far som i sin tur hade fått dem i bröllopsgåva av sin mor. Från Ivar Andreassons besättning spreds sedan djur till Halland och Skåne och 2003 utförde Johan Widing ett inventeringsarbete av dessa får som resulterade i att fåren ansågs vara en egen ras av allmogefår. Under hösten 2004 kom ytterligare några djur med i genbanken och de härstammar från några få besättningar i Klövsjö. 2010 anslöts den sista kända ursprungliga besättningen med Klövsjöfår till genbanken. Dessa får hålls fortfarande på fäbod under sommaren trots upprepade problem med björnar.

Djuren kan bli mycket gamla, 15 år för en tacka är inte ovanligt. Enligt Maj Olander brukade hennes farmor koka gröt till tackor som inte hade några tänder kvar så de skulle klara vintern. Fåren är ganska stora för att vara allmogefår och kroppshållningen är ganska låg och bred. Tackorna brunstar året runt och kan lamma två gånger per år. Dem får vanligtvis två eller tre lamm men även enfödda lamm och fyrlingar förekommer.

Ullen passar utmärkt att spinna och tova, den växer sig nämligen så lång att fåret ofta har mittbena och ullen släpar i marken. Den är av ryaytp med en otrolig glans och lyster men det förekommer även djur som har vadmalsull. Fåren är oftast vita eller svarta med vita strumpor och/eller vit teckning i ansiktet. Det kan förekomma grå och bruna får också. Maj Olander använde ullen från fåren till olika hantverksföremål och även vaddig ull användes, men då till tovning.

Klövsjöfåret har en god orienteringsförmåga och är lätta att flytta mellan olika hagar. Tackorna är exemplariska mödrar, och baggen är väldigt beskyddande av tackorna och lammen, både mot rovdjur och främmande människor.Djuren är väldigt tillgivna och baggen kan vanligen gå med flocken hela året.

klovsjolamm klovsjotacka

baggen är väldigt beskyddande av tackorna och lammen, både mot rovdjur och främmande människor.Djuren är väldigt tillgivna och baggen kan vanligen gå med flocken hela året.

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s