Fjällnäsfår

I min efterforskning av Fjällnäsfår hittade jag den här texten, jag tyckte den var så himla bra, så jag kopierade den i princip rätt och slätt. Något har jag lagt till, men i det stora hela står Mikael Ågren bakom denna text och bilder.
Mellan Kiruna och Nikkaluokta ligger en liten by som heter Fjällnäs. Från denna lilla by härstammar en gammal fåras  som är döpt till fjällnäsfår efter en Gunhild Stålnacke som flyttade dit och hade hand om den här typen av får. Tidigare innan Gunhilds tid kallade en dessa får för ”kortstumpefår”. Det är ett självständigt släkte då de är för sig själva i den fjällnära skogen hela våren och sommaren. Först på hösten när höbäringen var avklarad samlade de in fåren igen, då kunde de få kalasa på återväxten.
Fåren har en stark flockkänsla och är mycket vaksamma från faror, både från land och ifrån luften. Det finns alltid någon som håller vakt då andra betar och vid flykt är fåren i samlad grupp. Enligt traditionen har fåren fått klara sig själva under sommarhalvåret och har därmed utvecklats till en väldigt tålig allmogeras.
Fjällnäsfåren är vita med en gulton i ullen eller vita med svarta eller grå tecken. Under hösten och vintern kan fåren ha mörka huvuden med ljus mule men på sommaren bleknar de till vitt. En del lamm är rådjursfärgade vid födseln men bleknar till ljust kopparfärgade.
De har ett robust utseende även om de är ganska korta och kompakta, de är anpassade till ett kallt klimat. De får ett eller två lamm och de kan lama två gånger per år.
FjällnäsFår har en slitstark ryaull och den användes för att sticka bruksplagg såsom vantar, sockor, tröjor, och varma underkläder med. (tänk att ha trosor och BH gjort i riktig 100%ull, vilken grej!) Förr tog en ju givetvis till vara på allt en kunde på vart enda får, fårskinnsfällarna sydde en ihop vid fotändan till en sovpåse som var mycket vanlig hos samerna.
Ullen är av ryatyp med varierande längd och lockighet men har mer bottenull och kortare täckull än ryafåret. Täckhåret har en vacker glans och bottenullen en mjuk och fin lyster.
fjallnas_6 fjallnas_12
Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

3 thoughts on “Fjällnäsfår”

 1. Hej!
  Då jag är författaren till både text som du kopierat och foton så vill jag att mitt namn ska stå där och inte ”by garnmumriken”. Det är endast (tänk att ha trosor och BH gjort i riktig 100%ull, vilken grej!) som du själv lagt till i min text?! Roligt att du vill uppmärksamma fåren givetvis men bättre om det blir rätt! Mvh Mikael Ågren

  Gilla

  1. Hej! Jag ber om ursäkt om jag på något sätt förargat dig genom att ta din text, det skall absolut vara rätt! Jag hade inte en tanke på upphovsrätt osv när jag publicerade det inlägget.

   Gilla

   1. Hej!
    Du har absolut inte förargat mig!
    Det är jätteroligt och behövligt att fler uppmärksammar dessa unika får och dess unika ull så jag uppskattar verkligen att du vill skriva om dem.
    Mvh Mikael

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s