Gestrikefår

Mörtebo, Lingbo och Järbo är ursprungliga hemorter för Gestrikefåren som även de tillhör allmogefåren.

De blir ofta mycket tama och keliga, och skönt är att både tackorna och baggarna ofta är lätta att hantera. De är mycket duktiga på att beta sly och passar utmärkt till bland- och skogsarbete.

Färgen hos Gärstrikefår får kan variera mycket och de är ofta fläckiga eller brokiga. en del lamm föds svarta, andra brunaktiga eller vita och ibland bleks färgen med stigande ålder. Jag gillar att både tackorna och baggarna har horn, baggarna har visserligen större horn, men det känns absolut som att Gestrikefåren är med oss kvinnor genom den feministiska vinden!

De har en kort svans som ofta är ullfri hos äldre djur. Ullen på den övriga kroppen är varierande med övervägande gobelängull eller ull av ryatyp, med vågiga täckhår och tät bottenull.

gestrikelamm gestriketacka

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s