Roslagsfår

Roslagsfåren återupptäcktes i början av 1990-talet när Nils Dahlbeck och Lars Englund reste runt i Sverige för att hitta färgade ryafår och behornade baggar.

Roslagsfåren var förr extremt vanliga i Roslagen, varje gård som hade får hade den här rasen och de hölls ofta på sommarbete på holmarna i skärgården. Precis som på många andra ställen i Sverige under 1900-talet bytte många fårägare ut sina svenska allmogefår mot andra raser som ansågs vara mer produktiva och ”ändamålsenliga” och till slut fanns det bara en besättning Rosenlagsfår kvar, hos Maj och Henry Jansson på Raggarön i norra Roslagen.

Roslagsfårets ull är av ryatyp med långa eller lockiga täckhår och underull. Oftast är ansiktet eller svansen inte ulltäck, visserligen kan det förekomma att svansen har ull. Ullen är av varierande kvalitet och deras ull lämpar sig mindre för tovning då den inte krymper utan behåller sin ursprungliga struktur, istället är det vanligt att en använder ullen efter husbehov. De spann och vävde, stockade och nålband allt från strumpor, vantar och övriga kläder till segeltyg med mera.

Fåren är vita, svarta med större eller mindre vita tecken eller svartvitfläckiga. Det förekommer även lamm som föds rödbruna eller rödbrunfläckiga, men denna färg bleks till gräddvit när ullen växer ut. Baggarna har horn som oftast är stora och vida, tackorna är kulliga. Roslagsfår är små nätta djur med smala ben, Roslagsfåren är Sveriges minsta fåras. Som de flesta andra allmogefår kan tackorna lamma året runt och får oftast ett lamm, ibland två. Trillingar är oerhört ovanligt.

Djuren blir lätt väldigt tillgivna och tama och de är även väldigt härdiga. Dem är rörliga, duktiga betesdjur och äter gärna sly. Med sin nätta storlek är fåren lätta att hantera vid klippning och förflyttning.

roslagstacka  roslagslamm

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s