Svärdsjöfår

Nu kommer vi till en ytterligare allmogeras! Det är Svärdsjöfåret som har sitt ursprung i Svärdsjö i Dalarna. I början av 1050-talet hade alla gårdar i byn och grannbyn Bengtsheden just denna typ av får. På somrarna hölls de tillsammans på samma fäbod. Deras ull kallas ibland för ”tyskull” som är knollrig, smårutig, mycket mjuk och finfibrig. Den passar väldigt bra till olika sorters finare handarbete.

De är oftast vist med mörka fläckar i ansiktet och på öronen, men även svarta får med vita tecken förekommer. Deras svansar är korta, spetsiga och ullfria. Vanligtvis är både tackorna och baggen kulliga, men det kan ibland förekoma att baggen får små horn. Färgade får och baggar med horn gallras tydligen alltid bort, det vet jag inte varför en gör.

Svärdsjöfåren är som många andra riktiga lagspelare, de har en utpräglad flockkänsla och de är effektiva och duktiga betesdjur. Flockkänslan kan en härleda till tiden då de var på fädbodarna (vilket visserligen fortfarande finns idag, och där kan en säkert hitta många svärdsjöfår) då de hade stor nytta av flocken. Nu gör denna egenskap dem till bra hushållsfår.

 

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s