Tabakstorpsfår

Nu har vi nästan nått slutet på allmogefårs- racet, efter Tabacktorpsfåret som jag skall skriva om idag har jag Åsenfåret kvar. Sedan tänkte jag skriva lite om Gutefåret och Gotlandsfåret, sedan får vi se vart det bär hän.

Tabacktorpsfåren är värmlänningarnas allmogefår, det var de som var mest vanliga där och även de som fanns på var enda gård i Ekshärad. de fick sitt namn efter en gård som hette Tabacktorp. Fåren är väldigt små, de är mindre än vad Dalapälsfåren och Roslagsfåren är. De första baggarna är kulliga, det kan dock förekomma baggar med horn. De flesta fåren har en speciell ansiktsprofil, de har ofta lite pannlugg. Deras öron är små och svansarna och relativt korta och ullfria.

Förr i tiden lammade fåren inomhus mitt i vintern. På sommaren släpptes tackorna tillsammans med lammen lösa i skogen, när de togs in var betäckningen redan avklarad, slumpvis av de egna bagglammen.

De har kvar en gammal egenskap från de gamla skogsfåren som är ganska vanlig för allmogefåren och det är att de är vaksamma och skygga mot främlingar, men tama mot sina ägare.

Fåren har vad man minns varit vita, men de senaste åren har några enstaka svarta lamm fötts. De har sparats och på så vis har andelen färgade får ökat och är i nuläget runt 10%. En ska inte stäva efter att öka variationen i färger utan rasen ska bevaras med ungefär den andelen en har, precis som en strävar efter att ha variation bland behornade och kulliga baggar.

Eftersom Tabakstorpsfåren är ”de där fåren som alltid funnits på gården” så vet vi väldigt lite om hur de såg ut förr i tiden, studerar en gamla skrifter så står det väldigt lite eller snarare ingenting alls om hur de såg ut, bara hur många får som huserade på gården. Deras utseende var inte så viktigt att skriva om, eftersom de bara var de ”vanliga fåren”, men förhoppningsvis så finns här ett bra exempel på hur de såg ut, det finns inga belägg för att det har vart ovanligt med vita får förr i tiden.

Tabakstorpsfår

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s