Växtfärgning del 2

Min tanke var från början att skriva en liten del varje dag av vad som hände på kursen, jag kan nu några dagar senare meddela att det inte blev så! =) det var helt enkelt alldeles för trevligt att prata med de andra deltagarna hela kvällarna för att jag skulle kunna ta mig tid att skriva. Nu kommer det istället en sammanfattning av de två resterande dagarna.
Lördag
Det var äntligen dax för färgning! vi gjorde ju iordning allting på fredagen, så när vi kom till kursen på lördag morgon satte vi igång eldarna med en gång. Det var en speciell känsla att börja elda klockan nio på morgonen en väldigt solig morgon, det var extremt trevligt!
Vi började helt enkelt med att koka en typ av spad på gul lök och krapp, stenlaven hade vi gjort i ordning över natten, så den satte vi på tillsammans med garnet med en gång. Efter en timma var det dags att börja koka garnet (det skall ju inte koka egentligen, det skall vara ca 90grader) tillsammans med spadet. Det var såå himla häftigt att se hur garnet ändrade färg så fort vi hade lagt i det i kastrullerna. Det skulle ligga där ca en timma, det är ju lite olika för olika växter, men det var i alla fall häftigt att se hur färgerna successivt blev starkare.
Det var mer eller mindre allt vi hann med på lördagen, jo vi färgade ju även på efterbad. Då lade vi i mer garn flera gånger i samma växtspad, det kan bli väldigt snyggt, det blir liksom inte lika tydliga färger, utan lite mer försiktiga. jag kan gilla det med!!

 

Söndag
Nu var det egentligen bara städning och sådant kvar, vi hjälptes alla åt med alla kastruller och hinkar. Det är fasligt vad mycket som gick åt egentligen!
Vi gjorde även prover på alla orginalfärger vi färgade, så där var det inte med några blandningar av färger eller färgbad nummer två, utan bara första bad. Jag hoppas verkligen jag kommer få till att färga mer själv! Det kommer med stor sannolikhet bli i mindre skala, men det blev så fint och att använda enbart naturliga ting att färga med är ju att föredra. Jag behöver helt enkelt införskaffa mig en stor gryta på en sisådär 20 liter först, men sen så!

Dessa härvor längst ner valde jag att köpa med mig hem, fasiken vad nöjd jag blev!

 

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s