Gutefår

Äntligen är det dags att ta sig ann flera andra raser av får! Vi har här med klarat oss igenom alla Allmogefår raserna, puuh, det var många det. Nu är det dags att ta sig an Gutefåret, och så småningom Gotlandsfåret.

När jag började leta efter fakta om Gutefåret hamnade jag direkt på Gutefårets förenings hemsida, det är där jag har hittat den allra största andelen fakta till denna text, det är helt fantastiskt att det finns en hel förening för Gutefåret, om jag skall vara helt ärlig så finns det faktiskt två… den andra heter Gutefårakademin. Det måste vara engagerade fårägare som älskar sina får. Det ges ut en tidning av föreningen med jämna mellanrum, tycker att föreningen verkar vara väldigt gemytlig!

Runt 1920 ville de ta reda på fåren på Gotland som hade jämngrå, krullig ull och var kulliga (alltså utan horn), de kallades sedan för Gotlandsfår. Som tur var så började de i samma veva samla in de återstående få behornade lantsarfåren som hade den ursprungliga ulltypen, denna grupp blev grunden till vad vi idag kallar Gutefår.

Likt andra svenska gamla lantrasfår vet ingen hur fåren har blivit påverkade av domesticering, och avelsurval i sin allmänhet är okänt. 1940 vet vi att det inte fanns så många djur alls, dessa var med stor sannolikhet påverkade av andra fårraser. Gutefåret tros inte ha blivit så påverkad alls utav denna blandning med andra raser. Bevarande arbetet från denna tid har ökat stammen och idag har vi en stor och stark stam Gutefår.

Det finns en rätt rolig förklaring till hur namnet gutefår kom till, det känns som snudden till ett Göteborgsskämt, här kommer det! Hos de nordiska kortsvansade lantrasfåren förekommer det både kulliga och behornade baggar och tackor. De har setts som en ras och de har kallats utegångsfår, det namnet kom med tiden att syfta på enbart de dominerande pälsfåren. För att skilja den behornade varianten kom namnet behornade gotländska utegångsfår till, men det är ett långt och osmidigt namn på en fåras. år 1974 introducerades namnet Gutefår, som i sig har flera betydelser, det är för det första en sammandragning av det tidigare namnet och namnet har även betydelsen ”den på gotland hemmahörande”. Gotlänningarna själva använder dock ofta ordet Hornlambi för att benämna rasen.

Gutefårets fäll består av bottenull, täckhår och märghår. ullen är rak eller vågig och fällen är alltid mycket tät. de äldre djuren får grövre ull ofta fylld med märghår som en viktig funktion för fällens slitstarka och värmehållande förmåga. lammens ull är däremot mjuk och len. Huvud, öron. ben och svans saknar i regel ull och är istället täckta av korta och raka såkallade stickelhår, ofta med rödgula hår mot en ljus eller mörk botten. manhår med varierande färg förekommer hos både tackor och baggar, men såklart i högre grad hos baggarna.

Ullens färg kan variera väldigt mycket, den kan vara allt mellan svart över hela gråskalan till vit, och ibland förekommer även inslag av bruna nyanser. De vita fåren har ibland större eller mindre rödgula fläckar i fällen. Byte av ull är hårt årstidsbunden och sker på försommaren, då den gamla fällen blir ”undergrodd” genom att den nya fällen lyfter den gamla från kroppen. Det går faktiskt att ”dra” av ullen på många djur vid denna tiden, det kallas Lödjning. vissa får fäller all sin ull på detta sättet på kort tid, medan andra har en mer utdragen och fläckvis ullfällning. (Det ser väldigt roligt ut med fläckvis fällning tycker jag, har sett det några få gånger, det ser nästan ut som att djuren har fått en sjukdom).

I övrigt är fåren resliga, lättrörliga och hårt flockbundna. Flockens ledare är som regen en äldre och erfaren tacka. De har som regel enkel lammning, är goda mödrar och visar ofta starka skyddsbeteenden.  Gutefåren producerar ull i olika kvaliteter, och hållbara skinn. ullen är utmärkt till hantverksändamål såsom tovning, framställning av tyg eller plädar. beredda skinn har god isolerande och värmande förmåga.

imagesimages-5images-2

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s