Växtfärgning!

Åh vad det här har varit en händelserik dag- det tenderar att bli det här uppe i norr har jag märkt. Men som sagt, det är bättre det än att det inte händer något alls!! =)

Så idag hade vi växtfärgning på schemat i skolan, det är ju inte helt nytt för mig, men det är alltid bra att repetera!
The basics i växtfärgning är att:
  1. En börjar med att göra två saker samtidigt, det första är att beta garnet (Det behövs för att färgen skall fästa och vara beständig) och en gör så att en lägger garnet i ett bad med vatten och alun, salt eller vinsten och värmer upp det till 90 grader och håller det i den tempen i en timma. Det är viktigt att det inte kokar, då kan garnet nämligen filta sig. Det andra en skall göra samtidigt är att förbereda färgen. Då lägger en i till exempel björklöv (som jag färjade med idag) i ett bad med 5liter vatten och låter det koka i en timma. Vi räknade ut proportionerna i förväg, och vi gick såklart efter ett befintligt recept. I det stod det att vi skulle ha 200g torkade björklöv, 100g textilier och 5liter vatten. Till betningen av garnet använde vi 20g alun.
  2. Det andra steget är mycket enkelt, det är nämligen själva färgningen. Då silade vi bort alla löven och lade i garnet, och även det skulle ligga i badet i en timma.
En sak som kan vara bra att tänka på är att ull garn tål mycket varmt vatten ifall en sakta vänjer det vid  värmen, det vill säga om du har en härva torrt garn du vill färga (om du till exempel har betat garnet i förväg och låtit det torka) så får en vänja garnet i flera steg vid det varma vattnet. Så då blöter en garnet först i ljummet vatten, sedan doppar en i ca 60 tradigt vatten, efter det ca 80 tradigt vatten sedan kan en lägga i härvan i vatten som är upp till 90 grader.
I Morgon blir det en fortsättning på växtfärgning, och nya äventyr!
image1 image2 image3 image4
Efter skolan blev det en lång promenad till en stor matvaruhandel, det var nog bra att jag inte insåg hur lång promenaden skulle bli innan jag började gå! Men det var väldigt skönt att gå långt, jag har fortfarande kvar gången i kroppen sedan vandringsturen i somras! På vägen såg jag massa bär (det bästa med att bo i Norrland, det växer fortfarande hallon och blåbär!) och var tvungen att köpa mig en bärplockare. jag köpte även en sådan, vad heter det…saftsil så att jag kan göra mig min egen havremjölk.
Det är otroligt enkelt att göra sig sin egen havremjölk, jag har tagit efter Underbara klaras recept som hon har postat på sin blogg. En tar tre dl havregryn och ca 1liter vatten (i hennes recept har hon tagit 15dl vatten, men jag tycker det blir lite väl vattnigt) sedan har en i en neutral olja och salt efter smak och mixar det. Sedan är det bara till att sila det hela och tappa upp det i en flaska. Otroligt gott!!
Nu är det dax att åka hem till en vän och kolla en serie! Ha det fint alla!
Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s