Materiallära

Vi hade en väldigt rolig och givande lektion i fredags, den bästa på kursen hittills faktiskt, material lära var det. Jag har tänk på att blogga om den sedan i fredags, men jag tycker inte att den gör sig rätt i text… Det är svårt att få texten lika rolig som lektionen var… men skit samma, det viktigaste är att informationen kommer fram. Så… här följer helt enkelt en ganska torr text med intressant innehåll!

 

Vi började lektionen med att samlas runt ett riktigt smaskigt bord, det var ju såklart ett långbord fullt av textila material.
Detta långbord bestod i sin tur utav fyra olika små bord som skulle symbolisera fyra olika stora grupper en kan dela in textila fibrer i och dessa är växtfibrer, animaliska fibrer, regentfibrer och syntetiska fibrer.

Jag fick lära mig två nya termer i fredags, det är stapelfiber och filament. Stapelfiber är en ganska kort fiber som en måste tvinna rätt tajt för att få den att hålla ihop som en tråd. En kan se att det är en stapelfiber genom att titta nära på en tråd, det är nämligen små små trådar som sticker ut längs tråden.  Filament däremot är rena motsatsen från stapelfiber, det är en lång fiber som en knappt behöver tvinna alls, det sticker aldrig eller sällan ut små trådar och om en använder filament när en gör tyg kan en få en riktigt len och fin yta.
 

  1.  I växtfibergruppen gick vi igenom ytterligare två indelningar som var fröfibrer och stjälkfibrer (här hade jag egentligen velat rita och förklara med en teckning, där en kan dra pilar och så vidare… har ni något tips om hur jag kan göra det är det välkommet! annars för jag väl lära mig html koder, men det är inte min arena riktigt än…) Ett exempel på fröfiber är bomull och stjälkfiber är lin och hampa. Det odlades mycket lin och hampa i sverige förr, men det blev olönsamt på olika sätt, vilket jag kommer förklara mer om i ett annat inlägg, det blir ett för stort sidospår att ta upp nu=)
  2. I gruppen animaliska fibrer hittar vi bland annat Ull och silke, detta är ju ett område jag har grävt ner mig lite i innan sommaren. Men det finns fortfarande väldigt mycket kvar att lära! Vår lärare berättade att silket som omsluter en enda kokong är ungefär en kilometer lång!
  3. Regentfibrer är en fiber som har sitt ursprung i naturen till exempel som träflis. Men för att tillverka en fiber av detta material så smälter en ner materialet till endast molekyler och tar ut det en kan använda och pressar ut smeten ur ett munstycke och låter det torka (på olika vis beroende på massans egenskaper). Exempel på olika material gjorda med den här metoden är viskose, assetat och lyosell.
  4. Till sist kommer vi till gruppen jag tycker borde vara minst…. Syntetfibrer! Anledningen till att jag tycker den borde vara allra minst är att syntetfibrer ändats är gjort av plast! Det finns inte ett uns av naturlighet i dessa fibrer. Och ur miljöperspektivet är det sämst, eftersom plast är gjort av olja som är en ändlig naturresurs, oljebranschen känns skitig på mer än ett sätt.

 

Utifrån denna informationen (och lite till som jag kommer prata mer om) fick vi ett gäng tyger, som vi inte visste vad de bestod utav och skulle göra en del olika test för att sedan kunna lista ut vad det var för fibrer. Vi fick bränna, titta i förstoring, dra sönder och blanda med aceton. Det var himla spännande att se hur långt en kom med att bara till på hur materialet hanterade ljuslågan!

 

Och det finns ju självklart en anledning till att vi gjorde just de här testerna! Syftet var att testa vilka egenskaper tygerna hade för att alla fibrer som är tillverkade med olika metoder har olika egenskaper. Och efter vi gjort dessa så skulle vi alltså göra en kvalificerad gissning. Detta var den roligaste delen på lektionen, det var himla svårt, men åh vad spännande, lite som ett detektivarbete.
Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s