Materiallära del2

Nu tänkte jag berätta mer hur en kan testa ett material för att lista ut vilken typ av fiber den är tillverkad utav. En kommer väldigt långt på vägen genom att bara bränna en tråd ur ett tyg eller liknande.
En behöver inte sätta tråden direkt i lågan, utan låt tråden komma nära och låt en liten bit vara så en har lite tråd över att analysera på, så kan en märka hur tråden reagerar mot värme.
Om tråden brinner snabbt och luktar bränt papper kan det vara gjort av cellulosa, då blir det ingen bränd ”plupp” i slutet av tråden. Om tråden däremot inte brinner lika häftigt, men luktar som bränt hår och bildar en kålklump islutet av tråden kan en tänka sig att det är en animalisk fiber. Ett tredje allternativ är att tråden luktar starkt, brinner bra och bildar en plastklump i slutet, då kan en anta att det är en syntetisk fiber en har att göra med. Och till sist, brinner tråden otroligt snabbt så att en nästan inte hänger med kan en testa att blötlägga tråden i aceton, smälter tråden då så är det en acetat tråd. Acetat är från början gjort utav cellulosa, men en har tillfört en speciell syra som gör att den kan smälta i aceton.
Har en identifierat att en har en tråd av cellulosa kan en testa vidare genom att blöta en liten del av tråden på valfritt ställe (kanske inte mitten) för att sedan dra sönder den och se vart den gick sönder. Gick tråden sönder där det var blött kan en tänka sig att det var viskos. Men gick den sönder där det var torrt kan det vara antingen bomull eller lin, både materialen blir nämligen starkare i blött tillstånd. För att  skilja dom åt kan en använda sig utav ett mikroskop.
Har en identifierat att en har att göra med en proteinfiber kan det vara antingen ull eller silke. Det enklaste sättet att skilja dom åt är att kolla om fibern är en stapelfiber eller ett filament, om det är filament kan det nämligen bara vara silke. Men om det är en stapelfiber kan en kolla i mikroskop och kolla nära på fibern, det är så att ullfibern har som ett slags fjäll, som inte silket har.
Det finns ett ganska enkelt sätt att skilja syntetfiberns åt, det är inte helt idiotsäkert, men det funkar i de flesta lägen. Polyamid är slitstarkt, Polyester försöker härma andra material (men blir såklart inte helt likt) och akryl försöker likna material som en stickar med såsom ull och andra ”typiskt mysiga” material.
Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s