Tema och tankar kring min konst

Den senaste tiden har jag nästan enbart skrivit om min konst jag håller på med, och det är faktiskt nästan enbart det jag har lagt min kreativa energi på. Jag har verkligen förälskat mig i den här tekniken som är inspirerad av analis krüger från början.Nu känner jag att det sitter på sin plats att berätta mer om projektet i sin helhet.

I vintras någon gång fick jag på något sätt nog av rapporteringen kring de här stackars människorna som flyr sina hem och lever i olika läger osv. De demoniseras och beskylls för diverse olika fruktansvärda saker som händer runt om i världen. Jag tycker om att hänga med i politiken och att veta vad som händer och diskuteras, men samtidigt står jag inte ut. Det finns många olika anledningar till varför jag inte står ut med att följa politiken, men det får jag nästan skriva om en annan gång, det är ett inlägg i sig.

Det blir en konflikt inom mig och jag var tvungen att göra någonting för att inte helt och hållet explodera. Konflikten var som starkast inom mig mig i vintras när det var som mest rapportering kring flyktingarna och den politik och logik som lyftes fram i och med detta. Så mitt sätt att få ut frustration och hantera detta var att skapa en kollektion i temat. Temat i sig har inget namn än, men det handlar uteslutande om flyktingar och västs sätt att se på situationen och de här människorna.

Alla de olika tavlorna jag gjort sedan dess har en mening eller ett resonemang som jag bygger tavlan kring. Det är inte alltid så enkelt att se vad tavlan handlar om eller vad jag byggt den kring, eftersom jag tycker att det också ligger på betraktaren att själv få tolka min konst. Det blir roligare och mer intressant på det viset.

Den första tavlan gjorde jag som ett slutprojekt i skolan i vintras, temat till den var Alice i underlandet. Jag har min vän Simon att tacka för att projektet blev så spännande och så annorlunda mot alla andra saker jag gjort tidigare. Det var genom det här samarbetet jag förälskade mig i tekniken och att göra tavlor.

img_4159

Den andra tavlan jag gjorde med den här tekniken är egentligen den första tavlan som har en koppling till mitt politiska flykting projekt.  Denna tavla har ett resonemang bakom sig som handlar om att människor som flyr sina länder inte kan lita på sina landsmän och måste kanske fly i det fördolda. De soldater som skall finnas där för att skydda dom är de personer som gör deras liv till helveten på jorden.

fåglarna

 

Den tredje tavlan handlar om hur vi i europa stänger våra murar och gör allt som står i vår makt för att folk inte skall komma hit. Vi bygger stängsel och placerar ut soldater för att vakta våra gränser och försäkra oss om att folk inte skall kunna ta sig hit.

verk4

 

Den fjärde tavlan är tänkt att symbolisera hur det kan vara att komma till Sverige eller andra länder och plötsligt känna en tomhet mitt i en grönskande, fin och ordnad värld. (Den här tavlan är inte riktigt klar än, men tanken är att jag skall spika fast de här cirklarna på en bakgrund av trä så att de bildar en ojämn ”matta” av grönt.)

img_4554

 

Till sist, den tavlan jag håller på med just nu. Nr 5. Jag tänker på hur vi i Sverige är och hur lojt inställda många är kring den kris personer befinner sig i. Vi har en majoritet svenskar som inte vill att personer skall komma hit alls medan vi inte riktigt inser hur bra vi har det. Vi sitter här i vårt trygga land med den bästa välfärden i hela världen och kan inte tänka oss att låta andra personer få ta del av den.

avlånga verket

 

 

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

One thought on “Tema och tankar kring min konst”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s