tre lim- experiment och två resultat

Jag har tidigare berättat lite snabbt om att jag gör lite olika experiment med lim och att limma på mina sydda prylar.Det jag vill med de här olika limtesten är att de sydda detaljerna skall bli hårda och hålla sin form även när jag sytt samman dem till en helhet.  Jag har använt lite olika typer av lim nämligen textillim, tapetklister och trälim. Det jag inte har skrivit och berättat om är allt har gått åt skogen… Eller det var kanske lite för drastiskt sagt, eftersom jag glömde mitt näst senaste experiment i Stockholm och därför inte vet riktigt hur det har gått för det. Det jag med säkerhet kan säga är att 2/3 av de experiment jag gjort gått åt skogen och förväntar mig nästan också att det tredje kommer att göra det också.

Till en början var detta med att få textilier stela inte ens en fråga för mig, jag hade ju sett när en klasskompis i höstas hade gjort en lampskärm av virkade rutor och då använt sig av tapetklister för att göra lampskärmen stel. Det funkade bra, och jag har inte hört någonting om att den har sackat ihop efter det. Så jag testade det för ett bra tag sedan. Jag blev till en början väldigt nöjd med resultatet, det blev som jag ville ha det. Problemet uppstod när jag hade lämnat en hel hög med gröna cirklar i Stockholm, de var alla stela av tapetklister när jag lämnade dom i bokhyllan, men när jag kom tillbaka och tänkte att jag skulle fortsätta med verket var dom plötsligt lika mjuka som dom var innan jag hade dränkt dom i klistret. Jag undrar om det kan ha med fuktig miljö att göra. Om det har det så vill jag inte använda det klistret, jag vill att mina verk skall kunna klara av lite olika väder och hålla länge, de skall hålla en hög kvalitet!

Sedan testade jag trälim, jag var väldigt taggad på att få de gröna cirklarna stela igen, så jag tog det lim jag hittade i huset som råkade vara trälim. Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om detta experiment eftersom jag glömde det i Stockholm, det får bli en spännande följetång 😉

Och till sist så testade jag textillim idag, det hade jag väldigt mycket tilltro till eftersom det ändå är till för just textila prylar. Men jag måste säga att jag blev besviken, jag tror att mitt syfte med limmet inte överensstämmer med vad det är tillverkat för. Det fastnade bra på min provbit, men det blev som en gummihinna och den är fortfarande väldigt böjlig.

Jag är inte bitter över detta, eller alltså, det hade ju vart gött om något av det hade funkat! Men nu gjorde det inte det och jag börjar i ärlighetens namn få slut på idéer. Skall jag testa någon annan typ av lim eller finns det någon typ av ”hårspray” för textilier? Haha det hade vart extremt gött med en spray som en snabbt kan spraya på med snabb torktid så att en slipper vänta=)

Ha det gött!

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

4 thoughts on “tre lim- experiment och två resultat”

 1. Hej! Har du testat smältlim? alltså sånt med limpistol. Använder det i skolan till diverse designgrejer för det torkar fort och fäster bra till skillnad mot andra lim 🙂

  Liked by 1 person

 2. Textillim blir precis som du upptäck gummiaktigt när det torkar och fortsatt mjukt och följsamt. Jag har använt trälim utspätt med lite vatten när jag stärkt korgar som jag vävt. De har hållit sig styva så vitt jag vet. En korg lackade jag med vanligt parkettlack. Den blev rätt så styv men också högblank – passade där eftersom det var en brödkorg men kanske inte till det du vill uppnå…

  Liked by 1 person

  1. Aha! Då skall jag kanske inte helt och hållet förkasta det experiment som ligger kvar i Stockholm😊 nja, högblankt kanske inte passar så bra till just detta projekt, men det kanske funkar till nästa, vem vet😊 tack för tipsen!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s