Den kreativa processen i 9 steg, Del 1

 – Hur får en inspiration

dsc_0302

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”.

Den första delen handlar om hur en får inspiration, och det tror jag skiljer sig mellan människor och tidpunkter. Om jag får inspiration av naturen ena dagen så kanske jag inte får det den andra osv.

Till den kollektionen jag jobbat med sedan i våras har jag fått inspiration av att lyssna på nyhetssändningar på radio. Det kanske inte låter som den typiska källan för inspiration, men det jag fastnat för i dessa sändningar är att de har gjort mig arg, ledsen eller förbannad. Dessa känslor har jag tagit fasta på och skrivit ner i telefonen med en gång. Eftersom att jag ofta lyssnar på radio eller poddar när jag åker med kollektivtrafiken eller är ute och går så är telefonen ett hett tips- skriv ner tankar och känslor innan du glömmer av dom!

Sedan när det är läge är det bara till att plocka upp telefonen och börja reflektera kring det du skrivit ner. Vad är kärnan i känslan eller tanken. Vad grundar sig denna känsla i. Finns det en mening som kan sammanfatta den här känslan?

Det har vart bra för mig att koka ner känslan eller tanken till en mening, just för att det sammanfattar och det är enkelt att komma tillbaka till den när en skall fortsätta jobba vid ett annat tillfälle. De gånger jag inte från början fått ner det till en mening har jag vart tvungen att sitta ett tag och läsa igenom anteckningar för att komma i rätt stämning till varje gång jag skall fortsätta med arbetet. Sedan hände det också att jag tog fasta på olika saker i anteckningarna när jag läste dom vid olika tillfällen. Det kan vara kreativt i sig, och det kan växa nya saker ur det, men för mig har det slutat med att jag ändå skrivit ner det till en mening.

Hur brukar du göra för att få inspiration?

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

8 thoughts on “Den kreativa processen i 9 steg, Del 1”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s