Den kreativa processen i 9 steg, Del 2

– Att skissa.

dsc_0406

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”.

I den första delen av den här serien beskrev jag hur en kan gå tillväga för att få inspiration, det kan en läsa om här. När det har knåpats och klutats lite på vad det egentligen är som ger upphov till alla de här känslorna och meningen är nerskriven, brukar nästa steg vara att skissa. Det är i det här stadiet väldigt viktigt att inte rata saker rakt av, det är himla svårt men försök att inte tänka så mycket. Själv kan jag vara jäkligt kritisk, men det blir roligast och en blir mer kreativ om en bara kan låta alla kritiska tankar få försvinna för ett tag.

Jag brukar använda mig av ganska grova tusch-pennor och ett A3 block, det känns som att de tjocka pennorna är förlåtande, och det blir inte så noga. Det finns tid att göra saker och ting mer  noggranna senare. I det här stadiet är det bara ”hopp och lek”, och i bästa fall blir en inspirerad av något som kommer ner på pappret.

Ibland känns även de här tjocka tusch-pennorna lite för ”strikta” om en kan säga så. Då behöver jag något annat som jag på något sätt har ännu mindre kontroll över, vattenfärger brukar funka bra. Jag har inte målat mycket alls med vattenfärger, det blir alltid lite hur som helst och det är precis det som är tanken. När det blir lite hur som helst kan en plötsligt se något mönster eller en figur en kanske inte hade kunnat tänka ut att rita, det brukar jag ta fasta på.

När jag skissat ett tag kan det antingen kännas som att det gått bra eller som att det inte finns någonting alls att hämta. Då kan det vara bra att lägga ner skissandet lite grann och komma tillbaka till det senare, då kan saker och ting lägga sig och plötsligt kan en titta på det med nya ögon. Samla då ihop de saker som du fastnat för, ibland kanske en vill skissa om det för att ”förfina” eller förändra en liten sak i originalskissen. När det är gjort har jag ofta en liten hög med ibland ganska osammanhängande skisser. Det gör ingenting om de är osammanhängande, lite av utmaningen är enligt mig att få saker en inte trodde kunde hänga samman till att faktiskt göra det.

När en samlat på sig lite skisser och idéer är det dags att börja sy. I det här stadiet är jag aldrig klar över hur tavlan kommer se ut, det måste (enligt mig) finnas rum kvar till förändringar, annars är resten av processen inte lika spännande! Det kan kännas konstigt att börja sy på ett projekt om en inte vet om det kommer hålla eller inte, men det är bara till att kasta sig ut, det kommer gå bra!

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

6 thoughts on “Den kreativa processen i 9 steg, Del 2”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s