Den kreativa processen i 9 steg, Del 3

-Fix och trix.

 

 

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

I de tidigare avsnitten av denna serie som handlar om den kreativa processen så har jag tagit upp hur en kan få inspiration och olika knep för skissande. I den här tredje delen tänkte jag ta upp lite smått och gott som kan vara värt att fundera över innan en faktiskt tar upp symaskinen för att börja sy.

Det första jag tänkte ta upp är tyg, det finns en uppsjö olika material och färger en kan välja mellan för att få den känslan en vill komma åt. Det vanligaste skulle jag tro är att sy på en vit, svart eller grå lakansväv. Om jag väl syr på ett tyg brukar jag använda en vanlig vit lakansväv, men det jag oftast brukar använda är något jag brukar benämna ”tyget som försvinner i vatten” men som egentligen heter Soluvlies, det är ett vattenlösligt mellanlägg som egentligen brukar användas till tunna tyger. Du kan hitta det här! 

Eftersom detta tyg är väldigt tunt och glider runt en del så kan det även vara bra att använda sig av en broderiring. Det finns i många olika modeller och storlekar, det viktigaste är att den kommer in under maskinen.

Nästa sak att ta ställning till är vilken eller vilka trådar en skall använda. Det finns en uppsjö olika material och färger även här. Det brukar vara roligt att plocka ut ett gäng trådrullar för att ha en begränsning att förhålla sig till när en syr. Jag tycker det blir extra roligt när vissa av färgerna börjar ta slut, då måste en på något sätt hitta lösningar medan en håller på. Då kan en få till riktigt roliga saker, en kanske blandar färger en inte trodde skulle passa, men så blir det något helt nytt som en inte kunnat tänka ut.

Jag skulle nog faktiskt rekommendera att inte använda en pressarfot alls om du inte har en maskinbroderi-pressarfot. Det är nämligen svårt att ta kontrollen över tyget och sitt broderi om en använder en pressarfot som inte är till för att sy fritt broderi. Det kan kännas lite tomt och nästan lite farligt om en syr utan, men håller man fingrarna i styr så kommer det gå bra!

 

bra8

 

En sista liten sak som kan vara rolig att tänka på är om en skall använda en vanlig nål eller om en skall använda en tvillingnål. Det blir väldigt olika resultat. Det är om inte annat väldigt roligt att experimentera med. I somras upptäckte jag tvillingnålen, till en början blev jag missnöjd för att jag hade förväntat mig ett helt annat resultat än vad jag fick. Men nu tycker jag att det blev snyggt och spännande.

Alla dessa faktorer kommer spela in i hur ditt resultat kommer att bli. När jag själv är i skaparandan så är det här saker jag inte funderar så mycket över egentligen, men det kommer sig nog av att jag testat en hel del saker och på något sätt har en bild av hur jag vill att det skall bli. Det är bara till att testa sig fram, det går snabbt och är roligt att experimentera med maskinen!

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

10 thoughts on “Den kreativa processen i 9 steg, Del 3”

 1. Konstnären talar! Experimentera är ledordet vad jag förstår om man vill bli en ”riktig” konstnär. Det är så roligt att läsa hur du tänker och jobbar kring detta!
  Kanske jag skulle börja använda wordpress? Du fick mig att tänka till där. Har haft ett konto flera år men har bara använt det en kort tid. Har för mig att jag inte visste hur jag skulle göra men kanske jag har lärt mig mer nu. Ska testa!
  Vi ses till jul hoppas jag! Om inte så får du ha en riktigt skön julhelg. Kram

  Gilla

  1. haha äsch! 😀
   Det är ju experimenterandet som är roligt! Jag har faktiskt lärt mig en himla massa på detta året jag hållit på med tavlorna, mest för att jag experimenterat. Jag trodde aldrig när jag började skriva den här serien att jag faktiskt skulle kunna fylla 9 avsnitt på det här viset!

   Jo men testa! Man kan ju importera inlägg från andra plattformar, som jag tänker mig att du kommer vilja göra. Om du får problem kan vi kolla på det tillsammans över jul! Jo, jag kommer vara i Halmstad på julafton, men sedan kommer jag upp, så vi kommer nog ses då=)
   kram!

   Gilla

   1. Vet du vad jag fick se nu? Jag har faktiskt haft ett konto här på WordPress i 7 år!! Men bara varit inne och lattjat lite. Tycker nu att jag lärt mig mer så nu vill jag nog byta igen…bättre bildhantering här till exempel vilket känns viktigt för mig.

    Liked by 1 person

   2. Haha va är det sant?😊 alla ställen är väl upplagda på lite olika sätt, men tror att du kommer fixa det bra! Om inte annat så lär du dig på kuppen! Det finns väldigt bra guider och grejer om en undrar nått, och jag kommer ju till Göteborg om en vecka ungefär, då kan du fråga mig 😊

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s