Den kreativa processen i 9 steg, Del 4

-Att sy

 

dsc_0427

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

Tidigare i den här serien om kreativitet har jag pratat om Hur en får inspiration, att skissa och Fix och trix, innan det är dax att sy.

Nu är det dax att sätta sig vid maskinen och dra igång! I praktiken kan en göra lite hur som när en broderar med maskinen, huvudsaken är att en gör som en själv vill, att en känner frihet i sitt skapande och att det är roligt!

 

del-43

 

Jag tänkte i den här delen komma med lite idéer och tankar som jag själv fått lära mig genom att göra misstag och prövat mig fram. Det första jag gör när jag skall börja sy är att ta fram tyget Soluvlies, en tuschpenna och en broderiring. Jag spänner upp tyget på broderiringen och tecknar av motivet jag vill sy. Sedan tar jag två sekunder till att bara titta på det jag nyss tecknat för att göra mig en bild av vilka färger jag vill ha vart, och kanske till och med rita dit några stödlinjer. Sedan drar jag några passande färger från högen med de nyanser jag skall använda till hela verket (som jag pratade om i förra delen) och lägger dom vid maskinen.

 

Ha gärna en sprättade, en sax och alla de olika trådrullarna nära dig när du sitter vid maskinen!

Det mest störande som finns när en är inne i skapandet är att behöva gå från maskinen varannan sekund för att hämta något. Så ha alla trådrullar inklusive undertråden, sax, sprättare och telefon med lurarna inkopplade nära maskinen. Jag brukar alltid lyssna på någonting när jag syr, först för att jag verkligen tycker om att lyssna på poddar och för det andra att det är väldigt jobbigt att lyssna på maskinens dånande för länge, det är skönt att stänga dånet ute med hjälp av en bra podd!

del-42

Vilken typ av söm skall man använda när en maskinbroderar?

Vilken söm som är vettig att använda beror helt på vilket uttryck en är ute efter. Till en början använde jag uteslutande trestegssicksack, för att jag tyckte att den täckte tyget med stygn ”snabbt” och för att den ger ett lite ”vilt” uttryck. Jag tyckte även att det var rätt skönt att den är lite svår att styra.

Nu använder jag mig istället uteslutande av raksöm, det ger ett annat uttryck, och kan vara enklare att styra. Det är helt klart en annan teknik en behöver använda sig av. Det är bra om en försöker göra som små cirklar med stygnen, så att de överlappar varandra. Till en början sydde jag fram och tillbaka med den raka sömmen, men då krokar stygnen aldrig in i varandra och det blir som små (eller stora) hål i det färdiga materialet. För att få ett exempel på hur det ser ut kan du kolla in den här filmen!  Filmen är lång, så för att komma till de här cirkulära stygnen jag pratar om så kan du spola fram ca 30 minuter.

Jag skulle faktiskt avråda från att sy med vanlig sicksack, eftersom det stygnet för såpass stora steg så blir inte materialet så kompakt, det blir snarare poröst och därmed också svårt att hantera. Jag har faktiskt inte testat några andra stygn, hade kanske vart häftigt att sy med ett av de där installerade stygnen som liknar bilar!

del4

Att tänka på trådspänning kan göra stor skillnad.

En sista teknisk sak att tänka på är trådspänningen. Eftersom att jag syr med vit, grå eller brun undertråd (för att det känns onödigt att spola upp undertråd i alla de olika nyanserna jag använder) så vill en inte att den skall synas från framsidan, då är det viktigt att tänka på trådspänningen. Soluvlies är ett tunt och oelastiskt tyg, och då måste trådspänningen ner rejält mycket. Min maskin är automatiskt inställd på trådspänning 4.0, men jag brukar dra ner det till mellan 1,6 till 2,0 för att sedan öka spänningen när jag sytt lite grann och materialet blir tjockare.

 

Maskinbroderi på nätet 

Konstigt nog hade jag hunnit sy en hel del och stött på en del problem innan jag ens kom på tanken att en kan kolla på nätet om det finns tips som kan vara till nytta. Jag trodde väl på nått sätt att det inte var en grej på nätet, det där med maskinbroderi. Jag hade väl delvis rätt, det är ju inte lika populärt att skriva om som till exempel mode, men det finns ändå en hel del!

Till sist vill jag bara säga, testa! Maskinbroderi är sååå roligt! För ett år sedan testade jag på det för första gången, då var det en del av en kurs jag gick. Jag trodde inte alls jag skulle gilla det, men jag blev fast! Det är så tillåtande, och det ger ett helt annat uttryck än något annat jag testat på.

 

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

4 thoughts on “Den kreativa processen i 9 steg, Del 4”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s