Den kreativa processen i 9 steg, Del 5

– Vad händer när motivet är klart?

dsc_0834-kopia

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

Hittills har jag hunnit prata om inspiration, att skissa och Fix och trix och att sy. I det här avsnittet tänkte jag prata lite om vad vad som händer efter en har sytt de här delarna och vad jag brukar göra sen.

Härifrån finns det två olika vägar att ta, antingen har en sytt allt som en vill ha med på tavlan, eller så känner en sig inte helt klar och vill fortsätta processen med att sy mer. Om en inte känner sig klar, så brukar jag sätta mig och skissa igen, och det funkar på ungefär samma sätt som vid början av processen ( Del 2), bara att en får ta det en redan gjort i beaktning.

Om man känner sig klar med det/ de motiv en gjort (och sytt på Solvlies) så är det bara till att skölja de motiv en gjort i ljummet vatten. Ibland kan det hända att de krymper lite grann, men oftast krymper det så pass lite att det i det stora hela inte gör så mycket. Om det däremot krymper mycket, så kan man överväga om en kan fylla på i kanterna (om en har ett sådant motiv där det går förstås). Jag brukar blöta ner mina motiv på kvällen så att de får ligga och torka under natten. För mig är tolkningsprocessen lite av ett spänningsmoment, jag tycker alltid att det är lika roligt att se hur det blev.

dsc_0842

När Motivet har torkat brukar jag vilja stryka det, för att sedan klippa till kanterna. Det är nämligen super svårt att få till snygga kanter när en syr. Det är också en sådan sak som jag nu tycker är självklar, men jag klippte inte till en enda kant till min första tavla, för att jag för det första inte tänkte på det, och för det andra var jag super noggrann och om kanten blev ojämn så plockade jag snarare fram maskinen igen för att rätta till istället för att klippa.

dsc_0849

 

När jag syr tavlor eller broscher så vill jag gärna att delarna skall bli stela, eftersom att textilier har en förmåga att vika sig för gravitationen efter ett tag och det är så himla tradigt om delarna säckar ihop. Så för att delarna skall bli stela och hålla sig så, brukar jag använda genomskinligt trälim.

Ta en pensel du inte är rädd om och pensla försiktigt på ett tunt lager trälim på baksidan av det du sytt. Trälimmet kan även om det är genomskinligt synas från framsidan om en tar för mycket, så ta hellre mindre än du tror att du behöver för att sedan pensla på flera gånger tills du är nöjd.

Snart är tavlan klar! Det enda som är kvar är att måla ett motiv att trycka på tavlan, sätta ihop den och möjligtvis rama in!

 

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

3 thoughts on “Den kreativa processen i 9 steg, Del 5”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s