Den kreativa processen i 9 steg, Del 6

– Motiv i Photoshop


Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

Hittills har jag hunnit prata om inspiration, att skissa, att sy och delat med mig av lite tankar och idéer om hur en kan tänka innan och efter en har sytt. I det här avsnittet tänkte jag prata lite om hur jag brukar tänka när det gäller skapandet av tryck för screen print. 

Screen print är en fantastisk metod för att trycka ett motiv, det är ett hantverk i sig och väldigt roligt. I nästa avsnitt tänkte jag gå lite snabbt gå igenom vad det är och hur man gör. Det finns otroligt mycket att säga om den tekniken, så det får kanske bli en egen serie vid ett annat tillfälle. Den här gången tänkte jag prata om hur jag brukar tänka när jag skall göra ett motiv till screen print.

När jag kommit såhär långt i den kreativa processen så brukar skiss-materialet åka fram igen, och jag försöker hamna i samma sinnesstämning som jag hade när jag skrev ner den där meningen som jag pratade om i del 1. Jag vill skissa fram ett motiv som är mer föreställande än vad det hittills vart och det skall spegla det jag vill säga med tavlan på ett bildligt vis. Det brukar ta ett tag att försöka skissa fram ett talande motiv, och det blir aldrig perfekt. Men när jag skissat ett tag brukar jag få en ganska klar bild över vad det är jag vill ha för uttryck.

img_4993

När det finns ett motiv som jag är någorlunda nöjd med så fotar jag av det och lägger in bilden i photoshop. Där kan en sedan rätta till det som en inte blev nöjd med, sudda linjer och måla om. Så det en fotar av behöver absolut inte vara någonting som sedan blir ens slutprodukt, snarare brukar det för mig bli ett sätt att starta processen.

dsc_0856

Till min hjälp har jag en mus som jag kopplar in till datorn, då blir det mycket enklare att teckna och att ha kontroll över det som sker på skärmen. Den här processen tar ofta längre tid en än tror, en kan från början ha en ganska klar bild över hur en vill ha det, men denna bild kan också förändras genom arbetets gång. Jag brukar låta det ta den tid det tar, eftersom att jag vill känna mig nöjd och testa alla idéer jag har. Det är även enkelt att fastna i små detaljer eftersom en kan zooma in väldigt nära. Det är bra om man har med sig i det här steget att det inte går att göra alldeles för tunna linjer eftersom att det lätt kan bli otydligt när en sedan trycker, 3 pixlar brukar jag tänka får vara gränsen för hur tuna streck en kan göra.

En enkel detalj att glömma av är att måtten på det en målar på datorn måste motsvara måtten på tavlan i verkligheten. En annan sak som ibland kan kännas lite krånglig är att det är enklare att trycka om motiven är i A4 storlek, så om du har flera motiv som tillsammans utgör en yta som är större än ett A4 ark, så är det bra att dela in dessa i olika filer på datorn. Varför det är så kommer jag prata mer om i nästa avsnitt.

Den här delen i processen tycker jag är minst lika rolig som att sy, här kan jag låta fantasin flöda på ett helt annat sätt än när jag syr, jag kan få fram motiv som jag inte kan sy och inte kan teckna fram.

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

3 thoughts on “Den kreativa processen i 9 steg, Del 6”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s