Den kreativa processen i 9 steg, del 7

– Screen print metoden

img_6410-kopia

Jag hoppas att ni allihopa haft en bra eller i alla fall helt okej jul och fina mellandagar! Själv har jag tagit det väldigt lugnt, och har fått träffa fina gamla vänner som jag träffar sällan. Jag har inte ens tänkt på bloggen… I vanliga fall dyker det upp idéer lite när som, eller så klurar jag på olika upplägg för bilder som jag vill ta, men de här dagarna har jag vart totalt ledig! Så härligt! 

I den här sjunde delen av den kreativa processen tänkte jag prata lite lätt om hur screen print metoden går till. Enkelt sagt så är det en ganska simpel metod att trycka på, men den kan vara knepig för att det är mycket runt om som måste stämma för att det skall bli något tryck.

I tidigare avsnitt har jag pratat om inspiration, att skissa, fix och trix innan det är dags att sy, att sy, efterarbete, skissa motiv i photoshop, den här gången handlar det alltså om hur en trycker det en skissat i photoshop med hjälp av screen print metoden. 

 

Screenprint metoden är ett riktigt hantverk, som kräver tålamod och noggrannhet. För att på riktigt kunna metoden kan det vara bra att gå en kurs, så att en får se med egna ögon hur det går till. Men här följer en snabb beskrivning av metoden

 

1. Svartvitt motiv i photoshop  

För att kunna trycka så måste en ha ett motiv som är i de två färgerna svart och vitt, inga gråskalor. En kan inte ha fler färger än svart och vitt eftersom att en bara kan trycka med en färg i taget med den här tekniken, man kan trycka med fler färger, då får man helt enkelt göra en nu bild och ny ram (som jag kommer till snart) för varje färg. 

katterzzblogg

2. Skriv ut på OH-blad (over head)

Det är ganska skönt tycker jag att en måste ha motivet på OH-blad, då får en en sista chans att titta så att storleken på motivet stämmer. Men den huvudsakliga anledningen till att skriva ut på OH-Blad är att en använder dessa när en skall belysa ramen, som jag kommer till senare. Anledningen till att en helst skall ha motiv som en kan dela upp i A4 storlek är att det är enklare att få tag i OH- blad i A4, och att det oftast finns fler ramar i denna lite mindre storlek. 

 

 

3. Ram och fotoemulsion

När en gjort de här förberedande stegen är det dags att starta igång med ramen. När en trycker på tyg används ett speciellt ”tryck-tyg” som är fastspänt på en ram. Tyget som är fastspänt har en masktäthet som gör att textilfärg kommer genom.

Lägg på ett jämnt tunt lager med fotoemulsion på både fram och baksida på det fastspända tyget och låt fotoemulsionen torka i mörker.

 

img_3541

4. Belys ramen och lägg OH-bladet ovanpå 

När emulsionen har torkat är det dags att belysa ramen med UV-lampa för att emulsionen skall stelna. Ramen behöver inte ligga speciellt länge, 5-6minuter. Det är här du får användning för OH-bladet, där  bilden ligger kommer UV ljusets strålar inte fram, och emulsionen stelnar inte just där. 

 

img_3533

5. Skölj av överflödig fotoemulsion och låt torka.

När ramen är belyst är det bara till att skölja bort den överflödiga emulsionen som inte stelnat, och där kommer bilden eller mönstret framträda. 

 

img_3549

6. Nu kan en trycka! 

Eftersom att ramen är täckt med fotoemulsion som stelnat på de ställen som inte är en del av en bild, så kan inte textilfärgen tränga igenom på just de ställena. En tar och lägger en ”korv” färg (På bilden experimenterar jag med andra sätt att trycka) längs en lämplig sida på ramen, med tyget undertill, och tar en skrapa och drar färgen framåt. Nu är trycket klart. 

 

7. Rengöra ramen

Det ända som återstår nu är egentligen att rengöra ramen, till det använder en några olika speciella medel och en högtryckstvätt. 

 

 

Visst låter det ganska enkelt att trycka ändå? Det är en del steg att göra innan det blir ett tryck, och mycket kan visserligen gå fel på vägen… Men med övning så blir det riktigt snyggt! Det är inte minst extremt roligt att trycka! 

För min del har det vart läskigt att trycka på mina verk, jag får en chans och den måste bli bra. Det är väl ändå lite av tjusningen! 

Har du använt dig av den här metoden när du tryckt? Vad tyckte du, och vad tryckte du? =)

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

One thought on “Den kreativa processen i 9 steg, del 7”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s