Den kreativa processen i 9 steg, del 8

– montering

img_6410

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

Hittills har jag hunnit prata om inspiration, att skissa och Fix och trix innan det är dax att sy, att sy, vad som händer efter en sytt, photoshop och screen print. I det här avsnittet tänkte jag prata lite om vad som brukar hända efter att trycket är klart.

Det som är kvar på tavlan nu är att montera själva tavlan och sedan montera den på en ram. Detta avsnittet tänkte jag prata lite om hur jag brukar göra när jag monterar tavlan. 

Nu är alla delarna till tavlan klar, allt är sytt och motivet sitter på plats. De olika delarna har blivit behandlade med lite trälim på baksidan för att bli stela, jag brukar göra det samma med de delarna som nyss blivit tryckta för att även de skall hålla formen över tid. 

img_6134

 

Beroende på hur delarna ser ut och hur stela delarna blivit är det mer eller mindre vettigt att sy fast de olika delarna till tavlan. Istället för att sy så har jag till de senare tavlorna valt att använda mig av textillim, det blir genomskinligt när det torkar och det är följsamt och lite gummiaktigt, vilket passar perfekt till detta ändamål. 

Börja med att lägga ut den tänkta bakgrunden på ett bord, förslagsvis med en duk du inte är rädd om ovanpå. Nästa steg är att måtta in den del som ligger underst, se till att du vet exakt vart den delen skall ligga så att de andra delarna som kommer sen också kan få sin tilltänkta plats. 

 

fullsizerender

Sedan ringlar jag en smal ”limstråle” längs kanterna och cirklar mig inåt mitten. Det blir en smal stråle så att limmet inte tar sig fram på framsidan och syns, men det blir tätt mellan de olika ”strålarna” så att det ändå skall hålla. 

Så här gör jag med alla de olika delarna, är orimligt noga för varje del… det hade ju vart så trist om det blev fel i det här skedet. Till slut sitter att delarna på plats! Tavlan är Klar!! 

img_6293

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

One thought on “Den kreativa processen i 9 steg, del 8”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s