Den kreativa processen i 9 steg, del 9

– Montering av tavla på ram

img_6410

 

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

Tidigare avsnitt i den här serien om det kreativa processen är inlägget om inspiration, att skissa, fix och trix innan det är dax att sy, att sy, fix efteråtphotoshop, screen print och montering. I den här avslutande delen av den kreativa processen tänkte jag ta upp lite om det allra sista, nämligen inramning. 

 

Nu är vi framme vid den allra sista delen i den här ganska långa serien om den kreativa processen, den har pågått i hela 9 veckor. Jag har postat varje fredag klockan 13 (förutom en gång) och det har blivit som en rutin som jag verkligen gillar. Vissa veckor har det vart svårare att hålla sig till rutinen än andra, men överlag har det gått bra.

Jag har fått tänka till och samla mina tankar om hur jag egentligen gör och tänker, vilken ordning allt kommer i och så vidare. Som jag har nämnt tidigare går det heller inte riktigt att hålla sig strikt till en rak ordning, den kreativa processen är väl lite som en slingrig stig trotts allt.

dsc_0447

Att rama in en tavla är det jag har allra minst erfarenhet av av allt jag skrivit om tidigare, det är fortfarande ett ganska nytt område för mig. Men det har har börjat med är att gå ut på stan för att inhandla en ram. Det finns en hel uppsjö olika typer av ramar och sätt att rama in på, så det jag gjort är att försöka att inte tänka så himla mycket, faktiskt… det löser sig. Det är enkelt att tänka långt i förväg, men vet en inte hur en skall göra så kan det leda till en typ av handlingsförlamning, plötsligt känns projektet för stort och det blir bara liggande.

Så handla en tavelram med rätt mått, och ta ett steg i taget. Min lösning på att få fast motivet i ramen var att handla ett tyg som jag fäster i ramen. Det finns ofta stabila träskivor i ramar som sitter bakom själva motivet, den träskivan plockade jag ur och fäste mitt tyg kring. Det är bra om en kan spänna fast tyget så att det inte blir skrynkligt eller blir snett. Glaset som en oftast har framför bilden i tavlan satte jag bakom träskivan för att ge tavlan mer tyngd och stabilitet. När tyget är fastspänt på ramen kan en ta textillim och limma på sitt sydda motiv på tyget och vips så har du en inramad hemmagjord tavla!!

 

Tavlan är klar! Nu är det bara till att hänga upp och beundra!

 

 

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s