Broderi på tapeten i GP

Igår skrev GP en artikel om Emma Ihl, en brodös i Göteborg (som går under namnet ”Stygnen” på instagram, kolla in henne =))

emma3
Bilden är från GP artikeln

Det är en överlag bra artikel där det pratas om broderi, hur hon startat företag kring broderiet och psykiskohälsa. Den belyser broderiets kraft att ta sig ur psykisk ohälsa. Toppen! Det behövs talas om hur hantverk kan hjälpa folk att må bättre, att skapandet är bra för hälsan och hur fett det är med broderi!

Jag tror på hantverkets kraft att ta personer ur psykisk ohälsa, och jag skulle vilja rekommendera alla att pröva att hantverka på ett eller annat vis, antingen att brodera eller att skapa med annat material.

Det finns en liten grej jag hakar upp mig på i artikeln, Karin Thufvesson som skrivit artikeln hänger på ett konstigt och osmidigt upp sig på att det bara är kvinnor som anmält sig på kurser, och skriver ”Ibland anlitas hon av arbetsplatser, där broderi kan bli ett roligt inslag för personal, oavsett kön.”

emma1
Bilden är från GP:s artikel

Att ens prata om kön i den här artikels och sporadiskt slänga in könsaspekten är helt orelevant och dessutom hämmande för män som faktiskt intresserar sig för det textila hantverket. Genom att skriva på det här viset, att skilja mellan könen gör att en automatiskt får en känsla av att det är onaturligt eller orimligt att män skulle tycka om att brodera… Samtidigt låter det som att Emma själv har en avslappnad och skön attityd till män som broderar, jag menar det är ju inget konstigt. Alls. Att män broderar är ju bara gött!

Att det däremot har en historia av att vara kvinnligt och därmed också mindre värd än annan konst eller hantverk är en helt annan sak.

Artikeln är absolut värd att läsas trotts min kritik, jag är bara less på att intressen delas upp i könsstereotypa kategorier. Jag vill ändå på nått sätt hoppas på att föreställningar om vad som är ”kvinnligt” och ”manligt” har kommit lite framåt sedan 1800-talet. Jag skulle dock velat veta mer om hennes företagande och hur hennes verksamhet funkar, hoppas dom lyfter upp det mer i nästa artikel. Jag tycker att det är super häftigt att hon startat ett företag kring detta, all cred till henne! ❤

Här hittar du artikeln

Annonser

Författare: Garnmumriken

Hallå! Välkommen till min blogg! Just nu pluggar jag en Textilkurs på Universitetet i Umeå så min blogg kommer med stor sannolikhet handla en del om den, vad vi gör där, framsteg och bakslag. I vanliga fall (om en kan säga så) handlar bloggen mer om garn och stickning, men visst är det kul när en får bredda perspektiven! jag önskar dig trevlig och nördig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s