Blogg

Den nya hemsidan är igång!

Nu är den nya hemsidan invigd och uppstartad!

Den kommer på många sätt vara lik den här hemsidan, men kommer även skilja sig lite grann. Det finns några olika anledningar till att jag har valt att starta upp en ny blogg. En av anledningarna är att jag känner mig redo att ta nästa steg och lära mig mer om hemsidor och webbdesign. Nu har jag inte hunnit kolla jätte mycket på hur det funkar, jag har haft fullt upp med att förstå hur en domän och webbhotell fungerar…

Med ett eget webbhotell kan en få så mycket mer friheter, och jag är redo att ta det där steget ut och se vad det är för friheter och möjligheter jag nu har skaffat mig. Jag har redan sett att det kan vara svårt, och att saker och ting inte löser sig självt, som det gör när en har en blogg på wordpress.

Den nya bloggen kommer också skilja sig lite grann i vad jag tar upp för teman, på den här bloggen har jag skrivit om vad som helst, det har vart gött samtidigt som det allt som oftast har vart svårt att veta vad jag skall skriva om över huvud taget… På den nya hemsidan har jag ett tydligare fokus mot textilt hantverk och samhället.

Tidigare har jag känt att jag kanske inte borde prata om samhällsfrågor alls, men med tanke på vad som händer i samhället, och min utbildning till socionom kan jag inte blunda för det. Det har blivit allt viktigare för mig att prata om dessa saker.

Så jag tog helt enkelt min chans, att utvecklas med min blogg och samtidigt göra om den lite grann.

Jag hoppas ni följer med mig över till den nya hemsidan! =)

Klicka här för att komma dit!

 

 

Annonser

En impulsiv överraskning

En sak som jag själv kan tycka kännetecknar en del av min personlighet är att jag kan vara orimligt impulsiv ibland. Det händer sällan… men det händer trots allt ibland, som när jag skapade en etsysida samtidigt som jag blundade och ”bara körde” , nu har det alltså hänt igen. 

I fredags kväll efter att jag tagit något glas vin och haft en go kväll la jag mig ner i sängen tillsammans med datorn och surfade runt. Plötsligt kom jag in på en sida dör en kan skaffa webbhotell och egen domän…. det fångade mitt intresse. Där ett tag var flera sidor uppe samtidigt, och jag kollade runt effektivt på alla sidorna, vilket webhotell är billigast, vilka har bra resentioner, vilka passar med WordPress osv. Det var plötsligt ingen fråga längre om jag skulle ha ett webbhotell, utan vilket jag skulle ha. 

Dör någon gång kring 01:30 på natten till Lördag köpte jag en ny domän och ett webbhotell. På söndagen började jag fundera lite kring vad jag egentligen slängt mig in i, samtidigt som jag var väldigt taggad! Jag visste ju ingenting om hur det egentligen fungerar, det där med webhotell, koder mm… men jag måste säga att det är spännande och det ger en känsla av frihet, även om jag inte kan allt om det än. 

Så, om ett tag kommer jag öppna min nya blogg på Garnmumriken.se. Jag har en hel del kvar att fixa, så länge kommer jag fortsätta skriva här på Garnmumriken.com. 

Hoppas ni som följer mig här vill hänga med till nästa blogg som förhoppningsvis kommer bli bättre på alla möjliga sätt 😊

Ha en fin Tisdag! 

Symaskinskrångel som fick en enkel lösning

För exakt en vecka sedan hämtade jag min symaskin från lagningen, jag råkade klanta till mig något otroligt innan jul… hela under redet, där undertråden sitter åkte in under maskinen och allt satt fast. Så kan det gå om en är oförsiktig och skall sy med tvillingnål. Det var tydligen inget ovanligt och det var som en säkerhetsmeckanism gör maskinen enligt experten. Redan när jag satt på tåget hem till Halmstad inför jul ringde dom för att berätta att maskinen var klar, redan då började jag fantisera över vad jag skulle sy härnäst… men eftersom att verkligheten inte riktigt ser ut som en vill alltid så fick jag inte tid att hämta maskinen för ens för en vecka sedan. 

Jag har numera börjat planera mina veckor för att få in det jag vill göra under en vecka, det kan ju bli så kaosartat om man inte planerar har jag insett. Så, igår hade jag planerat att sy på kvällen… det gick pt helskotta, tråden hakade sig mest hela tiden vid undertråden och jag kunde inte förstå vad som var fel… maskinen hade ju sååå nyss vart på lagning. 

Jag tog mig in till stan igen…. expediten sa då ett par bra saker att tänka på, som kan göra att det inte hakar upp sig, som jag tänker att många kanske har nytta av. 

1. Nämligen att om en har en tråd av dålig kvalitet kan den gå av eller göra att maskinen hakar upp sig.

2. En kan ha fel trådspänning.

3. Eller om en syr med en guterman tråd, som är ett av de vanligaste märkena, så är kanten på trådrullen vågig, har man denna sida mot inmatningen kan detta leda till att tråden matas in på ett hackigt sätt och medföra detta problem med att maskinen hakar upp sig. Vänd bara på rullen så ordnar det sig. När jag kom hem var jag tvungen att försöka sy igen, och efter att ha hänt på rullen så flöt allt på bra! Helt fantastiskt! Några timmar vid maskinen flöt bara på, det är verkligen som meditation att sy, och jag fick dessutom utlopp för en del kreativitet, bättre kunde det inte bli 😊


Ha en fin onsdagskväll!

Okej, nu är han president…

gettyimages-538096543_medium-kopia

I fredags svors Trump in som president. Ja vad skall en säga egentligen?! Det jag vill säga om det, har redan många andra sagt…

hur hände det egentligen? Fick USA en kollektiv härdsmälta på några månader? Är det såhär en vinner val nu för tiden? Genom Twitter och att ljuga sig fram?

 

trump-fox
Bild tagen från google

Nu när han väl sitter i det berömda ”oval Office” förklarar han krig mot medierna, det är kanske ingen nyhet, att han inte gillar medier, men jag blir rädd av att tänka vart det här kan leda. Just nu bråkar han med medier om skitsaker, men det är en princip på något sätt att få ut det korrekta- i alla fall gör medierna.

Att bråka om hur många som var på installationen leder ingen vart, men en kan se det som en typ av maktspel. Om det är Trump som får gehör för sin siffra, är det säkert han som får det nästa gång också. Vad händer då om det är viktigare saker det handlar om? Om medierna och Trump inte ens kan vara överens om de mest basala saker, vad händer då när det handlar om annat?

vitahuset1
Bild tagen från google

Samma sak kan sägas om allt ljugande, har förnekar saker som uppenbart existerar. De spelar upp videor på honom där han säger något, direkt efter förnekar han att han någonsin sagt det… hur kan det komma sig att folk verkar vilja ha en sådan president? Det är rätt intressant, om en ser det som en tankelek och för en sekund bortser från att det faktiskt handlar om verklighet och världens mäktigaste post.

En kan väl bara hoppas att han inte får igenom de fruktansvärda saker han pratar om… blir mer realistisk och att hans spel hittills har vart ett spel för att nå makten och inget annat.

Broderi på tapeten i GP

Igår skrev GP en artikel om Emma Ihl, en brodös i Göteborg (som går under namnet ”Stygnen” på instagram, kolla in henne =))

emma3
Bilden är från GP artikeln

Det är en överlag bra artikel där det pratas om broderi, hur hon startat företag kring broderiet och psykiskohälsa. Den belyser broderiets kraft att ta sig ur psykisk ohälsa. Toppen! Det behövs talas om hur hantverk kan hjälpa folk att må bättre, att skapandet är bra för hälsan och hur fett det är med broderi!

Jag tror på hantverkets kraft att ta personer ur psykisk ohälsa, och jag skulle vilja rekommendera alla att pröva att hantverka på ett eller annat vis, antingen att brodera eller att skapa med annat material.

Det finns en liten grej jag hakar upp mig på i artikeln, Karin Thufvesson som skrivit artikeln hänger på ett konstigt och osmidigt upp sig på att det bara är kvinnor som anmält sig på kurser, och skriver ”Ibland anlitas hon av arbetsplatser, där broderi kan bli ett roligt inslag för personal, oavsett kön.”

emma1
Bilden är från GP:s artikel

Att ens prata om kön i den här artikels och sporadiskt slänga in könsaspekten är helt orelevant och dessutom hämmande för män som faktiskt intresserar sig för det textila hantverket. Genom att skriva på det här viset, att skilja mellan könen gör att en automatiskt får en känsla av att det är onaturligt eller orimligt att män skulle tycka om att brodera… Samtidigt låter det som att Emma själv har en avslappnad och skön attityd till män som broderar, jag menar det är ju inget konstigt. Alls. Att män broderar är ju bara gött!

Att det däremot har en historia av att vara kvinnligt och därmed också mindre värd än annan konst eller hantverk är en helt annan sak.

Artikeln är absolut värd att läsas trotts min kritik, jag är bara less på att intressen delas upp i könsstereotypa kategorier. Jag vill ändå på nått sätt hoppas på att föreställningar om vad som är ”kvinnligt” och ”manligt” har kommit lite framåt sedan 1800-talet. Jag skulle dock velat veta mer om hennes företagande och hur hennes verksamhet funkar, hoppas dom lyfter upp det mer i nästa artikel. Jag tycker att det är super häftigt att hon startat ett företag kring detta, all cred till henne! ❤

Här hittar du artikeln

Tre saker sedan sist

Det har hänt en del sedan jag skrev här. Jag minns hur jag skrev att ”jag har tagit en paus där jag släppt allt över julen” men jag vågar påstå att den dör perioden där jag släppte allt har sträckt sig ända till, typ nu. 

Det har vart skönt att släppa allt, det blir väl så när en har mycket i skolan och plötsligt där efter jul slängs en in i någon typ av verklighet där allt plötsligt skall vara klart, mätas och bedömas. 

Jag har någon tanke om att testa mig runt med bloggen, se om jag kan ändra formatet lite så att jag blir mer bekväm. Ni som vart med ett tag minns kanske att jag i somras gjorde om kategorierna… det var som ett sökande utan mål… den här gången skall det ske på riktigt, jag skall bara ha relevanta kategorier som används och jag vill testa mig runt lite. Antingen blir bloggen ännu rörigare, eller så blir den bättre…. haha vi får se 😊

Det har hänt tre saker som jag vill berätta om. 

ETT – JAG HAR KLIPPT MIG! Hjälp vad det känns ovant, och det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag hade med mig en bild på en kvinna jag tyckte hade en fantastisk frisyr, till frisören. Hon sa att hon kunde göra den frisyren på mig. Hon klippte på och sa inte så mycket…. för ens hon tog fram spegeln och allt var klart, då sa hon att ”jag kunde inte göra som på bilden här, här eller här. Eftersom att du inte har riktigt samma huvudform eller hårkvalitet som kvinnan på bilden”. Jaja det var väl bara till att hålla masken. Kan inte säga att jag är nöjd… än. Tror att det kanske kommer kännas lite bättre när det antingen vuxit ut mer, eller när jag vant mig. 

TVÅ– för ett år sedan skaffade jag mig en iPad, eller ja, jag fick faktiskt den i födelsedagspresent av min familj. Tanken var då att jag skulle ha den till plugget, det har jag med och den funkar mycket bra, men för ett tag sedan kom jag på att en även kan använda den för att skissa på. Så den här julen köpte jag en persent till mig själv- en penna som en kan måla på paddan med! Nu har jag hittat ett ritprogram till paddan som funkar ungefär som Photoshop, och jag är sååå glad! Jag har inte riktigt fått in vanan att rita på paddan, det är lite annat än att rita som vanligt med papper och penna, men det är roligt och jag lär mig hela tiden. 


TRE– nu har jag påbörjat min socionomutbildningar igen! Det var första dagen igår och allt känns jätte bra! Jag hoppas att det kommer kännas lika bra länge. Det är en ny och fräsch (känns så ovant att använda ordet ”fräsch”…) skola, och det känns som att dom jobbar mycket med mångfald och teknik. De känns helt enkelt som att dom försöker hänga med och utveckla sig hela tiden. Det är en extremt bra känsla jag inte haft tidigare, Umeå var bra på vissa sätt men uråldriga på andra, samma sak med Stockholm. Det ända som kan vara lite tråkigt med min nya skola är att den ligger på andra sidan stan, och jag har alltså rätt långt dit… 

Den kreativa processen i 9 steg, del 9

– Montering av tavla på ram

img_6410

 

Det händer rätt ofta att jag får frågor om hur jag egentligen bär mig åt för att få ihop tavlor, vad det är gjorda av och hur lång tid det tar osv. Detta har gett mig inspiration till att göra en serie om den kreativa processen, det är en serie som kommer innehålla hur jag tänker och hur jag gör i de alla olika stegen tills en tavla har format sig. Det visade sig att det fanns så mycket att säga om den kreativa processen, att det inte rymde allt jag ville fått sagt i ett inlägg. Det blir en kreativ följetång på nio hela veckor där jag postar ett inlägg varje fredag. Jag har valt att kalla serien för ”Den kreativa processen i 9 steg”. 

Tidigare avsnitt i den här serien om det kreativa processen är inlägget om inspiration, att skissa, fix och trix innan det är dax att sy, att sy, fix efteråtphotoshop, screen print och montering. I den här avslutande delen av den kreativa processen tänkte jag ta upp lite om det allra sista, nämligen inramning. 

 

Nu är vi framme vid den allra sista delen i den här ganska långa serien om den kreativa processen, den har pågått i hela 9 veckor. Jag har postat varje fredag klockan 13 (förutom en gång) och det har blivit som en rutin som jag verkligen gillar. Vissa veckor har det vart svårare att hålla sig till rutinen än andra, men överlag har det gått bra.

Jag har fått tänka till och samla mina tankar om hur jag egentligen gör och tänker, vilken ordning allt kommer i och så vidare. Som jag har nämnt tidigare går det heller inte riktigt att hålla sig strikt till en rak ordning, den kreativa processen är väl lite som en slingrig stig trotts allt.

dsc_0447

Att rama in en tavla är det jag har allra minst erfarenhet av av allt jag skrivit om tidigare, det är fortfarande ett ganska nytt område för mig. Men det har har börjat med är att gå ut på stan för att inhandla en ram. Det finns en hel uppsjö olika typer av ramar och sätt att rama in på, så det jag gjort är att försöka att inte tänka så himla mycket, faktiskt… det löser sig. Det är enkelt att tänka långt i förväg, men vet en inte hur en skall göra så kan det leda till en typ av handlingsförlamning, plötsligt känns projektet för stort och det blir bara liggande.

Så handla en tavelram med rätt mått, och ta ett steg i taget. Min lösning på att få fast motivet i ramen var att handla ett tyg som jag fäster i ramen. Det finns ofta stabila träskivor i ramar som sitter bakom själva motivet, den träskivan plockade jag ur och fäste mitt tyg kring. Det är bra om en kan spänna fast tyget så att det inte blir skrynkligt eller blir snett. Glaset som en oftast har framför bilden i tavlan satte jag bakom träskivan för att ge tavlan mer tyngd och stabilitet. När tyget är fastspänt på ramen kan en ta textillim och limma på sitt sydda motiv på tyget och vips så har du en inramad hemmagjord tavla!!

 

Tavlan är klar! Nu är det bara till att hänga upp och beundra!